10 interessante feiten over de Russische taal

Alexandra Hicks
H
Het Russisch is de 8e meest gesproken taal ter wereld en een van de officiële talen van de VN. Het heeft een uniek alfabet en grammaticale regels die u zou moeten begrijpen, wilt u uw merkboodschap succesvol overbrengen.

 

DE RUSSISCHE TAAL

De Russische taal onderscheidt zich zowel in klank als structuur van de Romaanse talen in het Westen. Waar veel Europese dialecten gebaseerd zijn op het Latijn, is het Russisch uniek. Het bevat tweemaal zoveel klinkers en een aantal extra klinkers. Daardoor heeft de Russische taal een heel eigen melodie.
Wilt u meer weten over deze boeiende en veelgebruikte taal? Dan zijn hier een paar leuke essentiële feitjes, die u op weg helpen om een regelrechte Russofiel te worden.
 

1. WE ZIJN NIET MEER IN KANSAS, TOTO

Het Russische alfabet noemen we het cyrillisch schrift. Dit werd in de 9e eeuw tijdens het Eerste Bulgaarse Rijk ontwikkeld. Het cyrillisch bevat unieke letters en meer dan 252 miljoen mensen in Noord-Azië en omliggende regio’s gebruiken het schrift. Daarmee is het in 2007 het 3e erkende schrift van de Europese Unie geworden.
 

 

2. A-Z EN NOG EEN PAAR

Het cyrillisch alfabet heeft 33 letters; 10 klinkers, 21 medeklinkers en 2 die geen klank hebben. Daarbij is het in hoofd- en kleine letters te schrijven en in cyrillisch cursief. De klinkers hebben 5 klanken en worden met verschillende letters geschreven, afhankelijk van of ze achter een harde of zachte medeklinker staan. Het interessante is dat de klinker aangeeft of de voorgaande medeklinker hard of zacht is.
 

3. BLAUW, BLAUW EN NOG EENS BLAUW

Het Russisch heeft meer uitdrukkingen voor blauwtinten dan de meeste andere talen. Daarbij maken de Russen onderscheid tussen lichte tinten (голубой) en donkere tinten (синий). Russische ogen zijn niet beter in het onderscheiden van blauwtinten, maar hun taal is wel beter uitgerust om die uit te drukken. Dit is interessant, aangezien sommige talen niet eens een onderscheid tussen blauw en groen maken.
 

4. HET RUSSISCH IS DE TAAL VAN DE RUIMTE

Droomt u van een baan als astronaut, dan zou u Russisch moeten leren spreken. Deze taal staat bekend als de taal van de ruimte. Naast NASA, is Roskosmos de grootste ruimtevaartorganisatie ter wereld. Astronauten maken daarbij een ritje op het Sojoez-ruimtevaartuig om het ruimtestation ISS te bereiken. En daar is de helft van de componenten en systemen aan boord Russisch.
 
Dit wordt namelijk gezien als de taal van de ruimte.
 

5. VEEL MENSEN SPREKEN RUSSISCH

Russisch is de 8e meest gesproken taal in de wereld. Ongeveer 170 miljoen mensen zijn moedertaalsprekers van het Russisch, naast nog eens 130 miljoen uit voormalige republieken van de vroegere Sovjet-Unie. Het is daarbij een van de 3 Oost-Slavische talen, naast het Wit-Russisch en het Oekraïens. Ook worden er meer dan 100 “kleine” talen gesproken in Rusland, zoals het Tartaars, Tsjetsjeens, Tsjoevasjisch, Bashir en het Mordwiens.
 

6. ZEG MAAR DAG TEGEN DE A

Oorspronkelijke Russische woorden beginnen meestal niet met de letter A/a. Bij het omzetten van het Oudrussisch naar het moderne Russisch, vond een aantal fonetische veranderingen plaats. Woorden die begonnen met de A/a kregen de klank “й” ervoor. Wanneer een woord met een A/a begint (en daar zijn er nogal wat van in het begin van het woordenboek), dan is dit vaak een leenwoord uit andere, westerse talen. Vaak betreffen dit zelfstandige naamwoorden. Woorden met een Aziatische herkomst, duiden meestal objecten aan.

7. TWEEDE NAMEN VARIËREN OP BASIS VAN GESLACHT

De Russische tweede namen zijn patroniemen en variëren, afhankelijk van het geslacht. De stam van de naam blijft hetzelfde, maar wordt gevolgd met een geslachtsspecifiek achtervoegsel. Voor jongens is dat “ovich” of “evich”; voor meisjes “ovna” of “evna”. Dus als de heer Ivan een zoon heeft, dan is zijn tweede naam of patroniem Ivanovich of Ivanevich. Heeft hij een dochter, dan is dit Ivanovna of Ivanevna, gevolgd door de achternaam. Opmerkelijk genoeg zijn achternamen pas in de 18e eeuw in Rusland verschenen.
 

8. LET OP DE UITSPRAAK

Net als bij veel Oost-Aziatische talen, verandert bij Russische woorden de klemtoon de betekenis soms sterk. Het woord “я плачу” beklemtoont bijvoorbeeld de tweede lettergreep en betekent “ik betaal”. Bij “я плáчу” ligt de klemtoon echter op de eerste lettergreep, wat betekent “ik huil”.
 
Russische achternamen veranderen op basis van het geslacht.
 

9. GEBRUIKT BIJ DE VN

Russisch is een van de zes officiële talen van de Verenigde Naties. De andere zijn het Chinees, Spaans, Frans, Arabisch en Engels. Het Arabisch is op speciaal verzoek toegevoegd, de overige zijn de talen van de landen die de VN hebben opgericht.
 

10. VERGEET DE TIJD

Gewoonlijk gebruiken Russen het werkwoord “zijn” niet in de tegenwoordige tijd. In plaats daarvan wordt het gebruikt om het verleden of de toekomst te specificeren. Ook komt u de woorden “is” of “ben” niet tegen in een Russische zin. In plaats daarvan wordt het onderwerp gevolgd door een bijvoeglijk of zelfstandig naamwoord. De Nederlandse zin “Ik ben een student” wordt letterlijk “ Ik student” in het Russisch.
 

WOORDEN VOOR DE RUSSISCHE MARKT

Rusland heeft een bevolking van meer dan 170 miljoen mensen. Runet, het Russisch-talige internet, heeft meer dan 100 miljoen abonnees en is absoluut de moeite van het verkennen waard.