Hoe schrijf je promotionele content?

Luke Sholl
P
Promotionele content of een promotionele tekst is de levensader van elke succesvolle sales funnel. Maar hoe krijg je een goede balans tussen het stimuleren van de verkoop en het informeren van je klanten? En waardoor heeft promotionele content impact? Dit en nog veel meer komt aan bod in dit artikel, lees dus snel verder.

Of het nu gaat om nieuwe producten, aanbiedingen voor leden of een vergelijking tussen jouw product met dat van anderen, promotionele content is precies wat het zegt. Het is een promotie van je producten en hun unieke verkoopargumenten! De klanten worden via een reeks van technieken door een besluitvormingsproces geleid, waardoor ze uiteindelijk de ‘koop’- knop aanklikken. Maar promotionele content omvat veel meer dan louter boodschappen of slogans als ‘Koop nu!’ of ‘Grootste uitverkoop ooit!’.

Wat is promotionele content?

Promotionele content gaat in wezen over de waarde van een product, en dat wordt via diverse media en platforms overgebracht. Een goede advertentie, nieuwsbrief of landingspagina toont het nut van een product of dienst, zodat het vanzelf leads naar de sales funnel genereert en hopelijk conversies stimuleert.

Voorbeelden van promotionele content zijn:

  • een top 10 blog
  • een video review
  • een social media post
  • een nieuwsbrief
  • een website banner
  • een podcast
  • een weggeefactie

Er zijn zoals je ziet diverse vormen van promotionele content, maar je moet ook informatieve of educatieve content publiceren. Het is belangrijk dat je tussen alle soorten content een goede balans vindt.

 


Yuqo quotesPromotionele content bevordert conversies door de waarde en unique selling points van producten of diensten te benadrukken via diverse formats, zoals een blog, een video en een social media post.


 

Wat is niet-promotionele content?

Niet-promotionele content is bedoeld is om je publiek te informeren of te vermaken. Het informeren is inderdaad niet bedoeld om de lezer een product of dienst te verkopen, maar bevat juist interessante of belangrijke informatie. Je kan verwijzen naar je producten of diensten, maar je hebt het bijvoorbeeld ook over het succes van de branche of een belangrijke ontwikkeling bij de concurrent.

Het verschil tussen promotionele en niet-promotionele content is vooral de lengte. Een informatieve blog kan meer dan duizend woorden bevatten (afhankelijk van het onderwerp). De reden is dat je er vertrouwen en geloofwaardigheid mee opbouwt.

Om vertrouwen te wekken in je product of dienst, moeten een klant eerst weten of je in je vak deskundig bent. Met informatieve content toon je je deskundigheid en het zorgt er op zijn beurt voor dat de lezer genegen is om op je promotionele content in te gaan. In een wereld vol promoties en aanbiedingen, is informatieve content een enorm sterke tool. Zorg daarom dat minstens 60% van je content informatief is.

 


Yuqo quotesNiet-promotionele content is educatief en informeert je publiek zonder een product of dienst op te dringen; in plaats daarvan toon je je vakdeskundigheid en bouw je vertrouwen op.


 

Hoe creëer je promotionele content?

Zoals we eerder al vaststelden, is promotionele content de basis van elke succesvolle sales funnel. Leer daarom hoe je dit materiaal creëert. Het zorgt zowel voor een gezond rendement op je investeringen, als een stijging van de verkoopcijfers.

Stel je doelgroep vast

De eerste stap is het vaststellen van je doelgroep. Tegen wie heb je het je? Wat voor problemen zijn er? Welke taal en waarden spreken aan? Het antwoord op deze vragen helpt je het promotionele materiaal op maat te maken en geeft zoveel impact en eigenheid, dat het leads vasthoudt.

Doe marktonderzoek, maak analyses van concurrenten of zet een koper persona in want dan leer je je doelmarkt heel goed te kennen. Het omschrijven van de ideale klant beïnvloedt alle facetten van contentcreatie, en daarom mag je het niet overslaan!

Gebruik de juiste keywords

Nu je weet wie je klanten zijn, check je hun zoekintentie. Keyword onderzoek (ook long-tail keywords) helpt je bij het bepalen van het juiste taalgebruik, waarmee zoekmachines zoals Google hun gebruikers koppelen aan je content. Zoek een goede balans tussen relevante keywords en de moeilijkheidsgraad van ranking; besteed veel tijd en aandacht aan het zoeken van de meest productieve keywords en onderwerpen.

Maak duidelijk wat je USP’s zijn

Een USP is een unique selling point. Dat is een kenmerk of eigenschap, waarmee jouw product of dienst zich helemaal onderscheidt van die van je concurrenten. Daarom moet je je USP’s in al je promotionele materiaal duidelijk naar voren brengen, met name bij de lancering van een nieuw product of bedrijfsinnovatie.

Maak geen opsomming van je USP’s, maar geef aan hoe ze een probleem oplossen. Wat voor gevoel geeft je product de klant, hoe verlicht het zijn dagelijks leven? En, nog belangrijker: waarom is jouw product zoveel beter dan vergelijkbare producten op de markt?

Maak gebruik van social proof

Bij het schrijven of vormgeven van content is er één tool, die je niet mag laten liggen, en dat is social proof. De meningen en getuigenissen van je meest loyale klanten helpen anderen te overtuigen ook een aankoop bij je te doen. Bovendien zorgt het voor een sterke klantenbinding en krijg je veel vertrouwen.

Vergeet niet dat elk bedrijf beweert dat zijn product het beste is. Maar als talloze gelijkgestemde klanten dit gaan beweren, dan wordt het pas echt geloofd en krijg je er nieuwe klanten bij. Mensen vertrouwen nu eenmaal meer op hun eigen vrienden, familie of leeftijdgenoten.

Gebruik verhalen

Wil je als tekstschrijver of marketeer conversies genereren, dan moet je een verhaal vertellen, want dat is voor promotioneel materiaal een belangrijke tool. Hoe je dat verhaal inzet is afhankelijk van de reikwijdte van je marketing campagne, de kernwaarden van je merk en de positie van je bedrijf in de branche.

Vertel klanten wat er zo bijzonder is aan je product of dienst, en waarom het veel meer is dan zomaar een aankoop. Benadruk net als bij USP’s hoe jouw product problemen oplost, hoe je bedrijf erop gekomen is en wat er nog staat te gebeuren.

Je kunt je verhaal beperken tot één advertentie of één boodschap. Maar het overtuigt veel meer als je het in diverse media doet, via online-advertenties, social media posts of zelfs direct service marketing.

Vermijd superlatieven

Soms kun je gebruik maken van uitdrukkingen als ‘de beste ooit’, ‘de meest geavanceerde’ en ‘de belangrijkste’, maar doe het niet te vaak. De enige keer dat je het mag gebruiken is wanneer data, klantenbeoordelingen of peer-reviews bewijzen dat het echt zo is. Zo niet, vermijd dan overdreven uitspraken en concentreer je op USP’s, verhalen en social proof.

Vergeet niet een Call to Action toe te voegen

Een call to action (CTA) lijkt een klein onderdeel, maar is het verschil tussen een daadwerkelijke aankoop en naar de website van de concurrent gaan. Je bent soms zoveel bezig met het aanprijzen van je product, of wat het kost en waarin het uitblinkt, dat je bijna vergeet dat de lezer het ook moet kopen.

Stel jezelf altijd de vraag: “Wat wil ik dat de koper nu gaat doen?”. Vergeet niet dat een CTA veel meer is dan de boodschap: ‘koop nu!’. Formuleer een call to action die om een relevante respons vraagt en bovendien bij het thema van je promotioneel materiaal past.

Nalezen en editen

Het lijkt voor de hand te liggen, maar bij een enkele spel- of grammaticale fout kun je je klant voor altijd kwijtraken. Ga dus al je promotionele materiaal, hoe weinig het ook is, nalezen en editen.

Meestal is de eerste edit niet de beste, dus ga net zolang door tot je tevreden bent over het resultaat. Omdat dit voor elk ontwerpstadium geldt, kun je gerust iemand anders vragen om feedback te geven, zelfs bij de finishing touch van je banner of advertentie.

Controleer je content regelmatig

Promotionele content is meestal tijdsgevoelig, maar zelfs als dat niet zo is moet je regelmatig controleren of de inhoud nog steeds klopt en relevant is. Iets aanprijzen als volkomen nieuw heeft immers geen enkele zin als het binnen een jaar alweer verouderd is. Bovendien zijn er allerlei natuurlijke verschuivingen in je branche, dus moet je regelmatig controleren of je promotionele materiaal nog wel consistent is. Productiekosten en prijzen van grondstoffen fluctueren bijvoorbeeld voortdurend. Wat nu je goedkoopste product is, is dat binnenkort misschien niet meer en het kan wel maanden of zelfs jaren duren voordat dat weer zo is.

 


Yuqo quotesOm succesvolle promotionele content te creëren moet je eerst je doelgroep bepalen en hun behoeften begrijpen. Gebruik relevante keywords, benadruk je unique selling points (USP’s) en maak gebruik van social proof om vertrouwen op te bouwen.


 

Creëer uitstekende promotionele content

Omdat je meestal maar weinig promotionele content creëert en deelt, is het des te belangrijker dat je publicaties de moeite waard zijn. Wil je opvallen tussen alle andere aanbiedingen en verkoopreclames, creëer dan content, die bij je klanten aanslaat, je kernwaarden toont en uitgaat van je USP’s. Laat je niet ontmoedigen, probeer de kunst van succesvolle promotionele content onder de knie te krijgen en kijk of je er nieuwe of oude klanten mee werft.