Terwijl sommige mensen hun moedertaal zich nog na jaren kunnen herinneren, zelfs decennia na het niet gesproken of gehoord te hebben, beginnen vele anderen de vlotheid al na drie tot vijf jaar te verliezen. Het is niet precies bekend waarom dit voor elk individu zo verschilt. Volgens Dr. Monika Schmid, professor Taalkunde aan de Universiteit van Essex in het Verenigd Koninkrijk, zouden mensen alle talen die ze kennen regelmatig moeten gebruiken als ze een goede uitspraak willen behouden.
UW MOEDERTAAL VERGETEN
Het is behoorlijk zeldzaam om uw moedertaal volledig te vergeten. Vaak gaan mensen door een stadium dat “taalverlies” wordt genoemd. Dit betekent dat ze moeite hebben om bepaalde woorden of zinnen te onthouden waardoor ze vreemde grammaticale structuren gaan gebruiken. Meestal is er wel iets aan dit taalverlies te doen, maar dat hangt af van de geschiedenis van de persoon die de taal ooit sprak. Wie zijn of haar moedertaal consequent tot in de adolescentie heeft beoefend, zal deze effecten beter kunnen keren.
Maar voor veel kinderen die hun land van herkomst verlaten en hun moedertaal niet vaak meer gebruiken, kan het lastig zijn om er zich iets van te herinneren als ze ouder zijn. Zo werd in een studie uit 2004, gepubliceerd in het Journal of Neurolinguistics, een groep Franse geadopteerden bestudeerd. Zij hebben in hun kindertijd Zuid-Korea verlaten; allemaal toen ze ongeveer tien jaar oud waren. Tijdens het onderzoek waren ze dertig jaar en bleek de groep niet in staat om Koreaans te identificeren als het tegen hen werd gesproken. Ze presteerden zelfs niet beter op de test dan native Franse sprekers die nooit eerder blootgesteld waren aan Aziatische dialecten.
Afgezien van het niet-gebruiken als een veelvoorkomende oorzaak van taalverlies, vermoeden deskundigen dat het vergeten van de moedertaal een natuurlijke adaptieve techniek is. Het zou mensen helpen om de tweede taal beter te kunnen leren. Vanwege onze beperkte cognitieve ruimte, hebben mensen meer problemen met het herinneren van de eerste taal als ze hun tweede taal vaker gebruiken.
“Na ongeveer tien jaar in een andere cultuur te hebben geleefd dan waarin we zijn opgegroeid, kunnen we in deze nieuwe taal gaan denken en dromen, hoewel dat vrij zeldzaam is” — Dr. Aneta Pavlenko van de Temple University in Philadelphia, Pennsylvania.
Daarnaast kunnen hersenschade en een psychologisch trauma bijdragen aan een drastisch verlies van taalvlotheid. Zo bestudeerden onderzoekers joodse Duitsers die tijdens de Holocaust het land hadden verlaten. De onderzoekers merkten op dat hoe meer trauma de Duitsers hadden geleden, hoe extremer hun taalverlies was.
WAAROM HET BELANGRIJK IS OM TAALVAARDIGHEDEN TE ONDERHOUDEN
Het vergeten van uw moedertaal kan op vele manieren intellectueel schadelijk zijn. Om te beginnen, zijn taal en terminologie altijd onderhevig aan verandering. Nieuwe woorden ontstaan; anderen verouderen; de spelling verandert; de betekenissen kunnen wijzigen. Dit kan ertoe leiden dat het contact met de taal helemaal verdwijnt. Dat maakt het vervolgens moeilijker om met anderen te communiceren en de taal weer op te pakken. Men is echter van mening dat het vergeten van informatie en het zich later herinneren ervan ook weer positief kan zijn. De kennis zou namelijk meer ingeworteld raken bij de tweede keer dat het geleerd wordt. Bovendien trainen we onze hersenen en verbeteren we de cognitieve basisfuncties en het kortetermijngeheugen als we proberen om woorden van een onbekende taal te onthouden.
Het spreken van meerdere talen geeft u ook een streepje voor in de zakelijke wereld. De voormalige universele bedrijfstaal – het Engels – wordt steeds minder belangrijk. Markten worden namelijk steeds diverser en komen steeds meer op in ontwikkelingslanden over de hele wereld. Om hierop in te spelen, gaan bedrijven steeds meer werken met verkoop- en marketingteams die bestaan uit meertalige medewerkers. Ook data tonen aan dat klanten meer tevreden zijn als ze worden geholpen in een taal die ze begrijpen. En dat betekent vanzelfsprekend een terugkerende klantenkring en goede referenties.
HOE U UW MOEDERTAAL HET WEER OPPAKT
Als u het contact met uw moedertaal bent verloren en een manier wilt vinden om uw geheugen op te frissen, probeer dan deze eenvoudige stappen om uzelf weer te verdiepen in de taal waarin u geboren bent.
Ten eerste, luister naar muziek, kijk een film, of beluister een aantal audioboeken. Alleen al het horen van de taal kan u helpen om onderdrukte kennis op te halen. Nadat u naar eenvoudig materiaal hebt geluisterd en uw geheugen een beetje opgefrist hebt, kunt u wat formelere stof tot u nemen. 15 Tot 30 minuten per dag oefenen, helpt enorm. Vervolgens kunt u stukken tekst gaan vertalen, zoals kranten- en tijdschriftartikelen, blogs en poëzie. En tot slot; vind iemand om mee te oefenen. Communiceren met anderen helpt u om te leren hoe u verschillende grammaticale subtiliteiten en uitspraken gebruikt. Dit is misschien wel de beste manier om uw vaardigheden aan te scherpen. En vergeet niet, het voeren van verhelderende gesprekken met andere mensen is ook de leukste manier om uw nieuwe-oude taal te oefenen.