Hoe u een burn-out bij thuiswerken kunt voorkomen

Luke Sumpter
C
COVID-19 en de daaropvolgende lockdowns hebben ervoor gezorgd dat miljoenen mensen wereldwijd gedwongen moesten thuiswerken. De overgang van een kantoor vol collega's naar werken aan de keukentafel heeft er echter ook toe geleid dat veel mensen een burn-out hebben gekregen. Herken de klachten en ontdek hoe u ze kunt voorkomen.

Krap twee jaar geleden fantaseerden miljoenen mensen erover hoe het zou zijn om vanuit huis te werken. Het ideaalbeeld was waarschijnlijk lekker lang in bed blijven, daarna een kop koffie inschenken en in de badjas informatie verzamelen en content schrijven.
Voor veel mensen voelde thuiswerken als een privilege dat hen werd ontzegd; iets wat hun kwaliteit van leven zou verbeteren. Niet meer uren kwijt aan woon-werkverkeer in overvolle treinen en bussen of vele uren in de file doorbrengen. En in de wintermaanden niet meer in het donker beginnen en naar huis gaan.
 

DE ECHTE IMPACT VAN THUISWERKEN

De echte impact van thuiswerken
De plotselinge opkomst van COVID-19 en de daaropvolgende pandemie maakten deze droom opeens een tastbare werkelijkheid. Al meer dan een jaar werken miljoenen mensen wereldwijd vanaf de bank, keukentafel of het thuiskantoor.
Sommige mensen konden zich snel aanpassen aan de nieuwe omstandigheden en genoten van het gemak en comfort van thuiswerken. Geen zorgen meer over woon-werkverkeer en meer tijd en energie om bijvoorbeeld aan hun e-commerce bedrijf te werken. Anderen kwamen er echter achter dat thuiswerken toch niet zo ideaal was als ze dachten.
Maandenlang de hele dag thuis zitten, gaf sommige mensen het gevoel dat ze afgesloten waren van de buitenwereld; ze kregen last van stress en soms zelfs van een burn-out. Sommige contentcreators kampten met een schrijversblok, waarbij het ze niet lukte om hoogwaardige content te schrijven.
De banenwebsite Monster deed onderzoek hiernaar, waaruit bleek dat 51% van de werknemers door COVID-19 last kreeg van een burn-out door dit thuiswerken. Bovendien gaf 52% van de respondenten aan dat ze er niet over dachten om tijd voor herstel te nemen.
Zo’n zogeheten ‘WFH burnout’ (‘WFH’ staat voor ‘work from home’) kent meerdere oorzaken. Bij sommige mensen is bijvoorbeeld de grens tussen werk en privé vervaagd. Deze mensen zijn voor en na werktijd ook nog bezig met hun werkzaamheden.
Voor anderen is de sociale isolatie het grootste probleem. Dat ze langere tijd alleen zijn, heeft veel invloed op hun mentale gezondheid en kan tot uiting komen in frustratie, irritaties, angstgevoelens en depressie.
Lees verder en ontdek welke groepen precies de meeste kans hebben op een burn-out door thuiswerken en wat onze tips zijn om een burn-out te bestrijden en te voorkomen.
 

WIE HEBBEN LAST VAN EEN BURN-OUT DOOR THUISWERKEN?

 
Wie hebben last van een burn-out door thuiswerken?
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke eigenschappen, voorkeuren en manieren om dingen te doen. Daardoor zullen sommige mensen prima presteren als ze thuiswerken en meer energie en motivatie hebben, terwijl anderen er juist mee worstelen, waardoor een burn-out op de loer ligt.
Er zijn echter wel bepaalde groepen en types die een grotere kans hebben op burn-outklachten door thuiswerken. Laten we eens kijken wie dat zijn:
 

MANAGERS

Als u al klachten krijgt door thuiswerken, bedenk dan eens hoe het voor een manager of directeur moet zijn om te moeten thuiswerken. Met de beperkingen van thuis moeten ze eindeloos veel Zoom-gesprekken voeren, telefoontjes plegen en e-mails afhandelen om te zorgen dat grote groepen mensen doen waarvoor ze betaald worden.
Hoewel managers en directeuren kunnen overkomen als strenge en georganiseerde leiders, hebben ook zij menselijke emoties, zoals stress en angst; ook zij kunnen snel een burn-out krijgen.
 

EXTRAVERTEN

Extraverten zijn types die optimaal presteren en energie krijgen als ze onder de mensen zijn. Voor hen is het motiverend om in groepen en teams te werken. Ze praten daarbij vaak meer dan ze luisteren en hebben meestal geen probleem met drukke werkomstandigheden.
Introverten zijn juist het tegenovergestelde. Zij krijgen energie en inspiratie als ze alleen zijn en krijgen sneller klachten als ze in een drukke omgeving moeten werken.
Het spreekt dan ook voor zich dat extraverten meer last hebben gehad van de isolatie van de lockdowns. Zonder externe bron die hen bezighield en motiveerde, raakten velen al snel hun motivatie en levenslust kwijt.
 

DE REST

Sommige mensen hebben dus een grotere kans op een burn-out door thuiswerken dan andere. Managers hebben bijvoorbeeld een hogere werkdruk; extraverten doen het beter onder andere omstandigheden. Maar eigenlijk kan iedereen een burn-out krijgen.
Hieronder verdiepen we ons in de klachten van een burn-out en delen we nuttige tips om te voorkomen dat u fysiek, mentaal en emotioneel uitgeput raakt door het thuiswerken.
 


Yuqo quotesEen zogeheten ‘WFH burnout’ (‘WFH’ staat voor ‘work from home’) kent meerdere oorzaken. Bij sommige mensen is bijvoorbeeld de grens tussen werk en privé vervaagd. Deze mensen zijn voor en na werktijd ook nog bezig met hun werkzaamheden.


 

KLACHTEN VAN EEN BURN-OUT DOOR THUISWERKEN

Klachten van een burn-out door thuiswerken
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukte in 2019 de prevalentie van een burn-out en classificeerde het in de 11e herziening van de ‘International Classification of Diseases’ (ICD-11) als een ‘werk gerelateerd fenomeen’.
De schrijvers van de revisie definieerden de burn-out als volgt: “Een burn-out is een ziektebeeld dat ontstaat door chronische stress op het werk die niet adequaat is behandeld.”
De aandoening wordt gekenmerkt door de volgende klachten:
 

MINDER ENERGIE

Mensen die met een burn-out door thuiswerken kampen, merken vaak dat ze minder energie hebben dan voorheen. Als ze ’s ochtends opstaan, zitten ze niet boordevol energie en levenslust, maar voelen ze zich uitgeput en oververmoeid, zelfs na een goede nachtrust.
 

MINDER MOTIVATIE

De motivatie kan al gauw bij thuiswerken verdwijnen, zeker bij mensen die het niet gewend zijn. Mensen ervaren hierbij een grotere mentale afstand tot hun werk, en krijgen soms een negatief of cynisch gevoel over hun baan en het bedrijf waarvoor ze werken.
 

MEER FOUTEN MAKEN

Minder energie en minder motivatie zorgen er onvermijdelijk voor dat de persoon in kwestie minder efficiënt werkt. Mensen gaan soms ondermaats werk aanleveren of maken veel sneller een simpele fout. Sommige werknemers raken zelfs zo verstrooid dat ze vergaderingen missen of vaker te laat komen.
 

EEN BURN-OUT DOOR THUISWERKEN BESTRIJDEN: TIPS

Een burn-out door thuiswerken bestrijden: tips
Nu we de definitie en klachten van een burn-out door thuiswerken hebben benoemd, gaan we eens kijken wat we eraan kunnen doen. Hieronder een overzicht van dingen die u kunt doen om er sterker en bewuster uit te komen.
 

STEL DUIDELIJKE GRENZEN

Een van de belangrijkste oorzaken van een burn-out bij mensen die thuiswerken, is dat ze teveel werken. Ze beginnen eerder en gaan langer door. Met één klik op de muisknop switchen ze van privé- naar werkmodus.
Het National Bureau of Economic Research publiceerde een groot onderzoek naar thuiswerken, waarbij drie miljoen mensen een enquête invulden. De onderzoekers vergeleken twee periodes van acht weken — één voor de lockdowns en één erna. Uit het onderzoek bleek dat de gemiddelde werkdag 48 minuten langer was geworden.
Om te voorkomen dat u overwerkt raakt, is het een goed idee om uw contract erbij te pakken en uzelf eraan te herinneren voor hoeveel werkuren u betaald krijgt. Als u ‘s ochtends of ‘s avonds extra energie heeft om meer te werken, geen probleem! Maar als u merkt dat u burn-outklachten ontwikkelt, stel dan duidelijke grenzen en zeg, in het belang van uw gezondheid, wat vaker nee.
 

HOUD CONTACT MET ELKAAR

Veel collega’s ervaren hetzelfde als u. Het is goed om daar eerlijk en open met elkaar over te spreken. Gedeelde smart is immers halve smart. Het zal de burn-outklachten niet meteen oplossen, maar emotioneel zal het u zeker helpen.
 

NEEM PAUZE EN GENIET ERVAN

U heeft recht op een bepaald aantal pauzes per dag en dat is niet voor niets. Neem af en toe de tijd om even te ontspannen en bij te komen. Let op uw ademhaling om uw zenuwen tot rust te brengen en om te kunnen relaxen. Idealiter zet u daarbij de telefoon even uit en gebruikt u de pauzes om echt even op te laden.
 

ERVAAR DE KRACHT VAN TO-DO LIJSTJES

Door uw werk overzichtelijk te organiseren, is een intimiderende berg werkzaamheden al snel in goed beheersbare taken te veranderen. Schrijf kleine doelen op die u die dag wilt behalen en vink ze af als u er klaar mee bent. Als u 75% van de taken hebt kunnen afvinken, heeft u een productieve dag gehad. Vinkt u ze allemaal af, dan heeft u een topprestatie geleverd!
 

PROFITEER VAN DE TIJD DIE U KWIJT WAS AAN REIZEN

Het woon-werkverkeer kan uw werkdag maken of breken. Zo kan het een moment van reflectie en ontlading zijn, maar ook druk, chaotisch en stressvol.
Op de dagen waarop het woon-werkverkeer goed te doen was, kon u die tijd benutten om dingen te overdenken en tot rust te komen. Daarmee kon u de werkdag beter beginnen. Maar met thuiswerken is dit opeens verdwenen. Veel mensen die thuiswerken gebruiken die tijd nu om te werken of om te koken, tv te kijken of om op de kinderen te passen.
Al is het maar vijf minuten, ga even zitten en gebruik de tijd die u aan reizen besteedde voor zelfreflectie en stilte. Van zo’n rustig moment kunt u de hele dag nog profiteren!
 

BEWEEG!

Als u de hele dag aan uw bureau zit, eist dat uiteindelijk zijn tol. Wanneer we echter in beweging komen, produceren onze hersenen feel good hormonen, waardoor we het gevoel hebben dat we leven. Benut dit om een burn-out door thuiswerken te voorkomen. U hoeft echt niet elke dag na het werk een marathon te lopen. Twintig minuten per dag een paar push-ups, planks en crunches doen is vaak al genoeg.
 

KOESTER UW VRIJE DAGEN

Vrije dagen zijn niet bedoeld om te werken! U heeft die tijd verdiend en mag ermee doen wat u zelf wilt. Doe dus wat anders dan wat u de rest van de week hebt gedaan; achter de laptop zitten.
Bedenk wat u energie geeft en ga dat doen. Ga bijvoorbeeld wandelen in het bos of over het strand of drink een biertje met vrienden. U zult merken dat uw burn-outklachten als sneeuw voor de zon verdwijnen als u een mooie plaats bezoekt of tijd met goede vrienden doorbrengt.
 

ZORG GOED VOOR UZELF TIJDENS HET THUISWERKEN

Zorg goed voor uzelf tijdens het thuiswerken
Het gaat er uiteindelijk om dat u goed voor uzelf zorgt. Natuurlijk heeft u bepaalde verantwoordelijkheden en vergt uw werk passie en toewijding. Maar pas op dat het thuiswerken u niet van uw kostbare vrij tijd berooft!
Weersta de verleiding tot overwerken, houd contact met collega’s en het allerbelangrijkste; zorg dat u van elke vrije dag geniet en neem de tijd om tot rust te komen.